Nieuwsbericht

Werkt uw kliniek met zzp’ers? Bereid u dan voor op handhaving Belastingdienst

10 september 2024

De overheid wil het aantal ‘schijnzelfstandigen’ terugdringen. De Belastingdienst kan vanaf 1 januari 2025 weer gaan handhaven. Er was een zogenaamd handhavingsmoratorium, maar dat wordt opgeheven. Ook ligt er een (aangepast) wetsvoorstel (de ‘Wet Vbar’) bij de Raad van State. Werkt uw kliniek met zzp’ers? Bereid u dan voor op mogelijke handhaving door de Belastingdienst vanaf 1 januari a.s.  

De betrokken ministeries hebben op 6 september een brief verstuurd aan de Tweede Kamer, waarin staat dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer gaat handhaven op schijnzelfstandigen. Om ondernemers hierop voor te bereiden, start de overheid (in samenwerking met de Belastingdienst) een communicatiecampagne. Op 12 september a.s. is er een Kamerdebat (Commissiedebat zzp) waarin de bewindspersonen de brief toelichten. 

Focus Belastingdienst
De uitgangspunten voor de Belastingdienst – vanaf 1 januari 2025 – zijn de volgende:  

  1. Bij de handhaving gelden weer de normale regels voor het opleggen van correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes.  
  2. De focus ligt op loonheffingen bij opdrachtgevers. De Belastingdienst corrigeert alleen met terugwerkende kracht tot de datum van de opheffing, te weten 1 januari 2025.  

  3. Met betrekking tot de periode vóór 1 januari 2025 geldt dat de Belastingdienst alleen correcties kan opleggen indien sprake is van kwaadwillendheid of als een eerdere aanwijzing niet in voldoende mate is opgevolgd.  

Wat kunnen klinieken nu al doen? 
De manier waarop de Belastingdienst gaat handhaven is nog onduidelijk. Wij adviseren klinieken om vooruitlopend op mogelijke handhaving vanaf 1 januari a.s. te inventariseren welk risico u loopt op herkwalificatie van arbeidsrelaties en mogelijke naheffing voor de loonbelasting. Met de vragenlijst brengt u snel en eenvoudig de risico’s van uw kliniek in kaart en kunt u tijdig actie ondernemen. Lees ook ons eerdere nieuwsbericht met een inhoudelijke toelichting (d.d. 24 juni jl.). De presentatie van de ZKN Academie die wij in juni hebben georganiseerd, vindt u onderaan dit artikel. 

Activiteiten ZKN  
ZKN is kritisch over de nieuwe Wet Vbar en heeft dus gereageerd op de internetconsulatie voor de Wet Vbar (de volledige reactie vindt u onderaan dit artikel). Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft in een nieuwsbericht aan dat met de input uit de internetconsultatie (>1.000 reacties) het toetsingskader is verbeterd en het wetsvoorstel met een aantal aanpassingen beter in balans is gebracht. Dit aangepaste wetsvoorstel ligt bij de Raad van State. De wet treedt niet eerder in werking dan 1 januari 2026. 

Hoe verder 
ZKN volgt de ontwikkelingen samen met de HR-commissie op de voet. Zodra er meer duidelijkheid is over de ontwikkelingen in dit dossier – bijvoorbeeld na  het commissiedebat op 12 september a.s. - en specifiek de manier waarop de Belastingdienst gaat handhaven, informeren wij onze leden hierover.  

Heeft u nog vragen? 
Bij algemene vragen over dit vraagstuk stuurt u een e-mail naar hrcommissie@zkn.nl. Mocht het een maatwerk vraag betreffen dan kunt u daarvoor contact opnemen met uw arbeidsjurist en/of fiscalist. De contactgegevens van KBS Advocaten, het kantoor dat de ZKN Academie voor de zomer heeft verzorgd, staan vermeld op de laatste sheet van de bijgevoegde presentatie.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Saskia Deerenberg.

Profielfoto van Saskia Deerenberg
Contactpersoon