Nieuwsbericht

Marian Kaljouw (College van Deskundigen ZKN): “Ik wil graag meer werk maken van Passende Zorg"

27 augustus 2024

Marian Kaljouw is sinds kort de nieuwe voorzitter van het College van Deskundigen van ZKN. In die rol wil ze graag meer werk maken van passende zorg: “Passende zorg is een belangrijk thema om de zorg nu en in de toekomst toegankelijk te houden. In mijn rol als voorzitter wil ik met het college onderzoeken hoe we dit thema een plek kunnen geven binnen het ZKN-keurmerk.”

Het College van Deskundigen is het onafhankelijk adviesorgaan van ZKN dat het bestuur adviseert over het ZKN-keurmerk. Ook doet het College voorstellen aan het bestuur over eventuele aanpassingen in deze eisen. “Ik ben net gestart in deze nieuwe rol, dus ik weet nog niet hoe we dit precies kunnen doen. Maar ik kan me voorstellen dat we kijken naar het keurmerk, en of we daar een aantal criteria aan kunnen toevoegen die met passende zorg te maken hebben. Ik denk overigens dat klinieken al heel hoog scoren op passende zorg; de vraag is alleen of we nu al in staat zijn om dat goed te meten en hoe we dit met elkaar nog verder kunnen brengen”, aldus Kaljouw.

Passende zorg al hoog op de agenda
Via het project VeelZEGGende data zijn ZKN-klinieken al bezig om inzichtelijk te maken hoe klinieken gepast gebruik (dus geen onnodige zorg) leveren. Gepast gebruik is een belangrijk onderdeel van passende zorg. Wouter Harmsen, manager Kwaliteit ZKN: “Juist omdat passende zorg een van de manieren is om de zorg toegankelijker te maken, staat dit onderwerp hoog op de agenda. Via VeelZEGGende data levert een aantal van onze klinieken op dit moment data aan waarmee we zogenaamde spiegels maken. Met deze ‘spiegels’ kunnen deze klinieken zien hoe zij zelf scoren ten opzichte van anderen op gepast gebruik. Zo creëren we een groter bewustzijn bij klinieken over gepast gebruik, en kunnen ze hier verder mee aan de slag.”

Kaljouw, die Jan Klein opvolgt als voorzitter, vindt het een eer om voorzitter te mogen zijn van het College van Deskundigen dat zo nauw betrokken is bij het ZKN-keurmerk. Maar nog belangrijker vindt ze het dat patiënten zich, door dit keurmerk, verzekerd weten van kwalitatief hoogwaardige zorg. “Ik ga voortbouwen op de weg die is ingezet door mijn voorganger, en hoop met het College meer aandacht te krijgen voor passende zorg.”

Over dit onderwerp verscheen ook een interview in Zorgvisie.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Saskia Deerenberg.

Profielfoto van Saskia Deerenberg
Contactpersoon