Kliniek ViaSana: Pijncoach-app zorg dicht bij patiënt zorgt voor minder pijn(stillers)
Kliniek: Viasana Doelgroep: Patiënten die een knie- of heupoperatie ondergaan Passende zorg: Gebruik van app voor sneller herstel en minder medicatie na operatie. |
Wat doet Viasana op het gebied van passende zorg?
ViaSana ontwikkelde de pijncoachapp. Nadat, samen met de patiënt, de beste behandelmethode is bepaald, begeleidt deze app patiënten tijdens de pijnlijke herstelperiode na een knieprothese of heupprothese.De app geeft:
- Dagelijkse begeleiding: patiënten ontvangen elke dag een pushbericht met vragen over hun pijnniveau (vier niveaus).
- Advies op maat: op basis van de pijnscore adviseert de app over medicatiegebruik, fysiotherapie, koelen en hoog leggen van het geopereerde been. Zo heeft de patiënt zelf de regie, en is de pijn beter beheersbaar.
Waarom is dit passende zorg?
Met de app ondersteunt ViaSana patiënten dicht bij huis (#dichtbijpatiënt): hij of zij hoeft de deur niet uit. Ook focust de app op wat de patiënt nog wel kan en op gezondheid (#gerichtopgezondheid): bij weinig pijn is medicatie misschien niet altijd nodig. Zo is de app een mooi voorbeeld van doelmatige zorg: de patiënt gebruikt minder medicijnen (waarmee verslaving aan pijnstillers wordt voorkomen) en herstelt sneller van zijn operatie.
Wat levert het concreet op?
- Minder pijn voor patiënten (actieve gebruikers ervaren een snellere afname van pijn. Bij belasten van de knie nam de pijn vier keer sneller af, en nachtpijn zelfs zes keer sneller.);
- Snel herstel;
- Minder gebruik van opiaten (44% minder) dus gezonder herstel en voorkomen van verslaving aan opiaten;
- Lagere zorgkosten doordat er geen onnodige behandelingen of medicatie wordt ingezet
Verder belangrijk om te weten
De pijncoachapp helpt niet alleen patiënten, maar ook zorgverleners omdat de herstelresultaten beter zijn. Goede pijnbestrijding draagt bij aan een kortere hersteltijd en een hogere patiënttevredenheid. ViaSana laat hiermee zien hoe digitale zorgtools onnodige gezondheidskosten en eventuele extra zorg kunnen voorkomen.