Nieuwsbericht

Wat is passende zorg?

29 november 2024

De toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg staan onder druk: mensen worden steeds ouder en doen dus vaker een beroep op de gezondheidszorg. Tegelijkertijd is er een tekort aan zorgprofessionals: we hebben niet genoeg mensen die in de zorg willen werken. Daarom moeten zorgaanbieders, zoals klinieken en ziekenhuizen, meer ‘passende zorg’ gaan bieden. Maar wat is passende zorg nu precies? 

Zorgaanbieders, zoals klinieken en ziekenhuizen, moeten meer ‘passende zorg’ bieden. Maar wat is passende zorg nu precies? Passende zorg is zorg die voldoet aan vier criteria: het is effectieve zorg die in overleg met de patiënt is bepaald. Ook is passende zorg – waar mogelijk - dicht bij de patiënt georganiseerd én gericht op gezondheid. Als we meer passende zorg bieden, kunnen we meer zorg leveren, met minder personeel. Daarom is passende zorg juist nu zo belangrijk. Zo houden we de zorg in Nederland toegankelijk en betaalbaar voor iedereen die dat nodig heeft. 

De vier criteria van passende zorg

  1. Passende zorg is zorg die werkt tegen een redelijke prijs 
    Passende zorg is effectief en doelmatig. Anders gezegd: passende zorg bestaat uit medische behandelingen die écht werken en bijdragen aan de gezondheid van de patiënt. Zorgverleners doen dus alleen een operatie als dit zinvol is; onnodige behandelingen worden niet gedaan. Dit wordt ook wel ‘gepast gebruik’ genoemd. Uitgangspunt bij gepast gebruik is dat we zorg verlenen die meerwaarde heeft, en dat zorg zonder meerwaarde wordt vermeden. De richtlijnen van de medische beroepsgroep helpen hierbij. Gepast gebruik sluit aan bij persoonsgerichte zorg, waarbij de wensen en behoeften van de patiënt centraal staan. Het draagt bij aan het functioneren van mensen én aan de kwaliteit van leven.  
     
  2. Passende zorg is zorg in samenspraak met de patiënt 
    Bij passende zorg nemen patiënten en artsen samen beslissingen over de beste behandeling. Zo is de patiënt helemaal betrokken bij de behandeling(en) en kan zorg op maat worden geboden: zorg die past bij deze specifieke patiënt.  
     
  3. Passende zorg is de juiste zorg, op de juiste plek 
    Als het kan wordt passende zorg dicht bij de patiënt georganiseerd, bijvoorbeeld door digitale zorg te leveren. Zo hoeft een patiënt bij digitale zorg niet altijd fysiek naar de kliniek of het ziekenhuis te komen. Soms is het makkelijker om iemand in de eigen omgeving te helpen. Dit is vaak prettiger voor patiënten en ook vaak goedkoper.  
     
  4. Passende zorg gaat over gezondheid 
    Bij passende zorg gaat het niet alleen over ziekte; er wordt juist gekeken naar wat een patiënt nog wél kan. Ook zet passende zorg in op preventie: wat kan een patiënt zelf doen om zijn gezondheid en welzijn te verbeteren? 

Klinieken & passende zorg 

Binnen zelfstandige klinieken wordt al veel passende zorg geleverd, zoals:  

  • doelmatige behandelingen die helemaal zijn afgestemd op de individuele patiënt; 
  • klinieken die gebruikmaken van tools en processen waarbij samen beslissen centraal staat, zodat er altijd sprake is van gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt; 
  • innovatieve digitale zorg waarmee zorg toegankelijker en efficiënter wordt gemaakt; 
  • klinieken die de nadruk leggen op gezondheidsbevordering en wat patiënten nog wél kunnen. 

Deze voorbeelden (best practices) delen wij, zodat zij dienen ter inspiratie van klinieken die meer met passende zorg willen doen. Zo zorgen we ervoor dat passende zorg niet alleen een ambitie blijft, maar een dagelijkse praktijk wordt. Doet u mee? 

Bijdragen aan passende zorg

Heeft u vragen over passende zorg? Zou u graag meer willen doen met passende zorg maar weet u niet hoe te beginnen? Neem gerust contact met ons op.  

Klik hier voor goede voorbeelden: Passende zorg van zelfstandige klinieken. Hier vindt u concrete voorbeelden van passende zorg uit de praktijk.  

Heeft u binnen uw kliniek ook goede voorbeelden van passende zorg? Stuur een mail naar wouter.harmsen@zkn.nl.  

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Wouter Harmsen.

Profielfoto van Wouter Harmsen
Contactpersoon