Nieuwsbericht

In 2023 bijna 1,3 miljoen patiënten naar klinieken 

15 oktober 2024

De nieuwe kengetallen van de medisch-specialistische zorg uit 2023 zijn bekend: In 2023 gingen bijna 1,3 miljoen patiënten naar een kliniek. Dat is 17,4% van alle patiënten in de medisch-specialistische zorg. Van het budget voor de medisch-specialistische zorg ging 5,7% naar klinieken.   

De Vektis-cijfers over 2023 laten opnieuw een groei zien van het aantal patiënten dat een kliniek bezocht: in 2023 gingen 7,7% meer patiënten naar een kliniek dan in 2022. In vergelijking met 2019 was dit zelfs 27%. Paulette Timmerman, directeur van branchevereniging Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN): “Onze sector blijft groeien: we leveren kwaliteit en kunnen met onze efficiënte werkwijze veel mensen helpen in weinig tijd. Je ziet terug in de cijfers dat patiënten ons steeds beter weten te vinden.”  

- Tekst gaat onder de afbeeldingen verder-  

 

 

Zorg per specialisme 

Als we inzoomen op specialismen bij klinieken dan zijn oogheelkunde, dermatologie, orthopedie, cardiologie en plastische chirurgie de specialismen met de meeste patiënten. Van alle oogheelkundige zorg in Nederland wordt 28,5% in klinieken geleverd. Bij dermatologie is dat 25,4%. 

Voor patiënten die willen kijken of zij met hun zorgvraag ook naar een kliniek kunnen lanceerde ZKN in oktober de website kliniekzoeker.nl. “Hier vinden patiënten op één plek alle ZKN-klinieken waar zij terecht kunnen voor goede, veilige zorg. Op kliniekzoeker.nl staan alleen klinieken aangesloten bij ZKN; zij worden jaarlijks streng gecontroleerd op kwaliteits- en veiligheidseisen van het ZKN-keurmerk.” aldus Timmerman.  


- Tekst gaat onder de afbeeldingen verder-  


Kengetallen over medisch-specialistische zorgsector 

De kengetallen over de medisch-specialistische zorg uit dit artikel worden jaarlijks uitgezocht door Vektis. Kengetallen over de vereniging zoals het aantal leden en medewerkers werkt ZKN 1x per jaar bij rond maart. U kunt alle kengetallen met toelichting hier op de ZKN-website bekijken.  

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Saskia Deerenberg.

Profielfoto van Saskia Deerenberg
Contactpersoon