Nieuwsbericht

NZa bezoekt Andros Clinics

4 september 2024

Op maandag 2 september bezocht de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op uitnodiging van ZKN Andros Clinics in Amsterdam. Op de nieuwe locatie in het oude Slotervaart ziekenhuis, maakte de nieuwe voorzitter van NZa Geranne Engwirda kennis met Andros Clinics. Ook spraken de deelnemers over de transformatie van het medisch-specialistisch zorglandschap. 

De NZa-delegatie werd ontvangen door een ZKN-team met ZKN-voorzitter Hanneke Klopper, vicevoorzitter Domien Debruyne en Paulette Timmerman (directeur ZKN). De deelnemers maakten kennis met de werkwijze van Andros Clinics waarbij extra aandacht voor de patiënt zorgt voor minder operaties. Ook gingen de aanwezigen in gesprek over de belangrijke rol van klinieken bij de toegankelijkheid van zorg. 

Andros: 50% kleinere kans op operatie 
Domien Debruyne (CEO Andros Clinics en vicevoorzitter bestuur ZKN) gaf een toelichting op de werkwijze van Andros Clinics. Andros Clinics is gespecialiseerd in prostaatklachten, prostaatkanker, complexe blaasproblematiek bij mannen en vrouwen en vasectomie. Patiënten ondergaan alle noodzakelijke onderzoeken op één dag en hebben een consult van 30 minuten met een specialist. Deze extra aandacht voor de patiënt zorgt ervoor dat de kans op een operatie bij Andros 50% kleiner is dan bij ziekenhuizen. Domien Debruyne: Onze insteek is: in nauw overleg met patiënten hen te helpen zonder te opereren. We leveren hier dus al echt passende zorg”.  

Transformatie nodig in de zorg 
Tijdens het bezoek gingen de deelnemers in op de rol van klinieken in het medisch-specialistisch zorglandschap: ZKN vindt dat de planbare zorg anders moet worden ingericht om de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Hanneke Klopper: “Klinieken leveren bijna 16% van de medisch-specialistische zorg in Nederland met minder dan 3% van het medisch-specialistisch zorgpersoneel. Door de combinatie van ondernemerschap en focus op één of een paar aandoeningen werken klinieken zeer efficiënt, zijn ze goed in wat ze doen en word je als patiënt snel geholpen. Ze leveren passende zorg van hoge kwaliteit op een efficiënte manier." Volgens ZKN valt er veel te winnen bij de organisatie van planbare zorg in ons land. "In het verlengde van het Gupta-rapport, willen wij gaan onderzoeken hoe deze beweging versneld kan worden ingezet", aldus Klopper. 

ZKN kijkt terug op een geslaagd werkbezoek. Wij bedanken de NZa voor hun enthousiaste deelname en Andros Clinics voor hun gastvrijheid.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Emilie den Bieman.

Profielfoto van Emilie den Bieman
Contactpersoon