Nieuwsbericht

Minister Agema: geen verbod op private equity in de zorg

22 augustus 2024

Zij heeft deze standpunten uiteengezet in een brief aan de Tweede Kamer, waar een meerderheid van de partijen kritisch is op private investeerders in de zorg. De inhoud van haar brief is in lijn met de standpunten van voormalig minister Helder. 

Privaat ondernemerschap draagt bij aan innovatie 
In haar brief benoemt de minister hoe privaat ondernemerschap en de mogelijkheid van winstuitkering kunnen bijdragen aan innovatie en de toegankelijkheid van zorg. Zij geeft daarbij wel expliciet aan dat hierbij geen ruimte is voor excessieve winst(uitkeringen).  

Geen discriminatie tussen financieringsvormen 
Ook geeft de minister heel duidelijk aan dat alle zorgaanbieders moeten voldoen aan de randvoorwaarden zoals gesteld door de overheid en dat hierbij niet gediscrimineerd gaat worden tussen verschillende financieringsvormen. Toezichthouders zien toe op regulering.  

Daarnaast stelt de minister dat de aangenomen moties over een verbod op private equity in de zorg niet wenselijk zijn. Als reden geeft zij de risico’s voor toegankelijkheid en de juridische (on)haalbaarheid. Ook verwijst zij naar de aangescherpte fusietoets van de NZa.  

ZKN: gezond ondernemersklimaat essentieel 
ZKN is blij met deze reactie van de minister. Wij vinden dat klinieken ruimte moeten hebben om te ondernemen: een gezond rendement is nodig voor een gezonde bedrijfsvoering. Wij vinden dat er geen beperkingen moeten zijn voor private investeringen. En dat het mogelijk moet zijn winst uit te keren zolang de kwaliteit en de continuïteit van zorg niet in het geding komen. Dit staat ook in onze Governance Code die richtinggevend is voor leden. Ons standpunt blijven wij benadrukken bij alle partijen. 

Benieuwd naar de volledige brief van minister Agema? U vindt het op de website van de overheid

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Daniël Ellis.

Profielfoto van Daniël Ellis
Daniël Ellis
Contactpersoon