Nieuwsbericht

Voorzitter ZKN: "Je moet het met elkaar écht anders gaan organiseren"

14 augustus 2024

Als partner van het Integraal Zorgakkoord (IZA) was de voorzitter van ZKN, Hanneke Klopper, vandaag aanwezig bij de kennismaking met de nieuwe minister van VWS. Tijdens deze kennismaking benadrukte ze dat er een transformatie nodig is om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

Klopper: “In het verlengde van het Integraal Zorgakkoord zijn er allerlei gesprekken gaande over hoe we de zorg het beste kunnen organiseren. Wat me hierin opvalt is dat we hierbij erg gefocust zijn op het zorgmodel uit het verleden. Bij ZKN denken we dat de uitdagingen van nu niet kunnen oplossen met het ‘oude’ model. Dat heeft altijd goed gewerkt, maar werkt nu niet meer. Wij denken dat er een transformatie nodig is. Je moet het met elkaar écht anders gaan organiseren. Door de juiste zorg, op de juiste plek te laten doen. Oftewel: passende zorg, passende organisatie, passende financiering.”

Klinieken goed voorbeeld van kracht van focus
Door het gebrek aan zorgpersoneel en de groeiende zorgvraag, gaat het erom kwaliteitszorg te bieden op een efficiëntere manier. Volgens Klopper zijn klinieken hét voorbeeld hoe je dat kunt doen: “Wij doen 16% van de medisch-specialistische zorg, met 3% van het personeel. Door de focus die wij hebben, maken we meters terwijl de kwaliteit behouden blijft. Laten we dus vooral kijken hoe we de werkwijze van klinieken kunnen inzetten bij de uitdagingen die we hebben.”

Rem op bureaucratie
Hanneke Klopper is positief over de inzet van de nieuwe minister op het gebied van bureaucratie en digitalisering: “Het zijn de zorgprofessionals die het werk doen, en die zoveel mogelijk tijd aan zorg moeten besteden. En niet aan formulieren invullen. Als we de zorgprofessionals meer ontlasten zodat ze meer tijd aan de patiënt kunnen besteden, én we richten het zorglandschap anders in, dan komen we in de buurt bij de transformatie die nodig is.”

ZKN heeft de minister uitgenodigd voor een werkbezoek aan klinieken.

Lees hier de felicitatiebrief die ZKN aan de minister stuurde.    

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Saskia Deerenberg.

Profielfoto van Saskia Deerenberg
Contactpersoon