Nieuwsbericht

ZKN nodigt nieuwe minister uit voor kliniekbezoek

6 augustus 2024

Nu het nieuwe kabinet is geïnstalleerd, wil ZKN de nieuwe minister – Fleur Agema – snel laten kennismaken met klinieken. Hiervoor heeft ZKN begin juli een uitnodigingsbrief gestuurd.

In de brief benadrukken Hanneke Klopper (voorzitter ZKN) en Paulette Timmermans (directeur ZKN) dat klinieken een belangrijk aandeel hebben in het toegankelijk houden van zorg in Nederland. Zij vragen in de brief aandacht voor de herinrichting van het medisch-specialistisch zorglandschap, zorgcapaciteit bij klinieken die nu niet wordt benut en nut en noodzaak van efficiënte werkprocessen.

Centrale thema’s belangenbehartiging
Ook met deze brief brengt ZKN de centrale thema’s van onze belangenbehartiging onder de aandacht van de minister en het ministerie van VWS:

  1. Een andere inrichting van het zorglandschap,
  2. een gezond ondernemersklimaat,
  3. een ander inkoopmodel van zorg.

Andere inrichting zorglandschap
De zorg moet anders worden ingericht: als klinieken zich focussen op de planbare medisch-specialistische zorg (de behandelingen en operaties die niet meteen hoeven), kunnen ziekenhuizen zich focussen op acute en zeer complexe zorg. Op die manier kunnen klinieken en ziekenhuizen samen meer patiënten behandelen.

Gezond ondernemersklimaat
Eigenaren van klinieken moeten goed kunnen ondernemen. Wij vinden bijvoorbeeld dat er geen beperkingen moeten zijn op het gebied van private investeringen en winst, én dat wet- en regelgeving reëel, uitvoerbaar en betaalbaar moet zijn.

Ander inkoopmodel van zorg
Ten slotte is er een ander inkoopmodel nodig in de zorg, waarbij zorgverzekeraars inkopen op basis van prijs per zorgsoort, aantal behandelingen en kwaliteit. Op dit moment is dit niet zo: klinieken hebben meer capaciteit dan er door zorgverzekeraars wordt benut. Terwijl ze minimaal dezelfde kwaliteit leveren als ziekenhuizen, maar op efficiëntere wijze. Intussen komen patiënten in de ziekenhuizen op wachtlijsten.

De volledige brief van ZKN aan de minister leest u hier.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Saskia Deerenberg.

Profielfoto van Saskia Deerenberg
Contactpersoon