Nieuwsbericht

Heeft u al subsidie aangevraagd voor onderzoek naar passende en doelmatige zorg? Vooraanvraag indienen kan tot 30 juli a.s.

19 juli 2024

Klinieken kunnen subsidie aanvragen om de beweging naar passende en doelmatige zorg te onderzoeken. Er zijn subsidies beschikbaar voor onderzoek naar patiëntrelevante uitkomsten, bekostiging van innovatieve behandelingen en de ontwikkeling en toepassing van AI. Uiterlijk 30 juli a.s. moet de vooraanvraag binnen zijn. 

De subsidieronde hoort bij het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hierin is afgesproken dat een deel van de transformatiemiddelen wordt ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar passende zorg. Deze subsidieronde is de eerste van Medisch Specialistische Zorg en Onderzoek (MedZO). Volgend jaar volgt een tweede subsidieronde.

Waarvoor subsidie aanvragen?
De eerste subsidieoproep geeft invulling aan ‘Lijn 1: Passende en doelmatige zorg’ van MedZO. U kunt subsidie aanvragen voor projecten gericht op één van de volgende onderwerpen: 

  • Onderzoek gericht op patiënt-relevante uitkomsten en alternatieve vormen van bekostiging bij innovatieve behandelingen. 
  • Onderzoek gericht op de ontwikkeling en toepassing van artificial intelligence (AI) en digitale technologieën ter bevordering van passende en doelmatige zorg.

Individueel of in samenwerking met andere aanbieders
U kunt subsidie aanvragen als individuele instelling of als samenwerkingsverband met andere aanbieders. Een samenwerkingsverband moet bestaan uit ten minste 3 samenwerkende (niet-academische) ziekenhuizen, revalidatiecentra, categorale ziekenhuizen/instellingen of zelfstandige behandelcentra in de medisch specialistische zorg.

Beschikbaar budget: ruim 17 miljoen
Voor deze eerste subsidieronde is 17.725.000 euro beschikbaar. Per individuele instelling is er maximaal 500.000 euro beschikbaar per aanvraag. Als u een aanvraag doet als samenwerkingsverband is dit 1,5 miljoen euro per aanvraag. Voor iedere extra deelnemende instelling kan dit bedrag worden verhoogd met 250.000 euro, tot een maximum van 3 miljoen. De looptijd van een project is maximaal 36 maanden.

Let op: uiterlijk 30 juli vooraanvraag
Wilt u in aanmerking komen voor deze subsidie? Dien dan voor 30 juli a.s. een vooraanvraag in bij ZonMW via dit formulier. Er vindt geen inhoudelijke beoordeling plaats op basis van uw vooraanmelding. Iedereen die een vooraanmelding doet, kan uiteindelijk een subsidieaanvraag indienen. 

Meer informatie
Kijk op de website van ZonMW voor meer informatie over de subsidieoproep of informatie over MedZO. ZonMW organiseert op 4 september a.s. een informatiebijeenkomst over de subsidieoproep. Deze informatiebijeenkomst delen wij ook op onze ledenportal. 

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Wouter Harmsen.

Profielfoto van Wouter Harmsen
Contactpersoon