Persbericht: Klinieken vergroten toegankelijkheid van zorg patiënten: ook in Groningen!
Op dinsdag 12 december heeft ZKN onderstaand persbericht verzonden naar de media:
ZKN heeft via de pers kennisgenomen van het Groningse samenwerkingsverband van het UMCG, Martini Ziekenhuis en Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) en de drie zorgverzekeraars Menzis, Zilveren Kruis en VGZ om "de komst van meer zelfstandige behandelcentra tegen te houden". Deze samenwerking lijkt vooral een initiatief voor het behoud van het bestaande zorgsysteem en levert geen bijdrage aan de noodzakelijke transformatie van de zorg in het belang van de patiënt.
Toegankelijkheid van zorg beperkt
De samenwerking om de komst van klinieken actief tegen te houden en bestaande klinieken in deze regio buiten afspraken te houden, staat haaks op de gemaakte afspraken in het Integraal Zorgakkoord. Klinieken leveren structureel een belangrijke bijdrage aan de toegankelijkheid van de zorg.
Jaarlijks gaan er inmiddels 1,3 miljoen patiënten (+ 29% groei t.o.v. gemiddelde in 2021 bron NZA) voor verzekerde medisch specialistische zorg naar klinieken. De rol van klinieken is ook eerder dit jaar nog door minister Kuipers bevestigd tijdens een interview op NPO1. Volgens hem spelen klinieken een gewaardeerde en belangrijke rol in het huidige en het toekomstige Nederlands zorglandschap.
ZKN werkt in het kader van het Integraal zorgakkoord aan toekomstbestendige en toegankelijke passende zorg voor de patiënt in samenhang en samenwerking met ziekenhuizen. Actuele voorbeelden bijvoorbeeld in de regio Amsterdam tonen aan dat dit ook goed kan. De samenwerking tussen de ziekenhuizen en verzekeraars in Groningen lijkt vooral gericht op het behouden van de status quo. Het staat haaks op de noodzakelijke transformatie om het Nederlands zorglandschap toekomstbestendig te maken zodat toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare zorg ook voor toekomstige generaties beschikbaar is. Een ‘wij-zij reactie’ richting klinieken is niet in lijn met de afspraken in het Integraal Zorgakkoord en is niet waar ZKN voor staat.
Het belang van de patiënt
In geheel Nederland en ook in de regio Groningen is er nog steeds sprake van hoge wachttijden en de toegankelijkheid staat onder druk (bron NZa 7 december 2023). De treeknormen worden veelal niet gehaald terwijl er capaciteit is bij klinieken voor planbare medisch specialistische zorg. Het doelbewust uitsluiten van de bestaande en toekomstige capaciteit van klinieken schaadt de belangen van patiënten. Zij moeten hierdoor langer dan nodig wachten op een medische behandeling met mogelijk zorgschade tot gevolg.
Personeelsprobleem in perspectief
Het Groningse samenwerkingsverband geeft aan de komst van meer klinieken tegen te willen houden om zo hun personeel te behouden.
Er werken in de MSZ 281.000 medewerkers, waarvan 7750 bij ZKN klinieken (2,8% van het totaal). Deze 2,8% zijn verantwoordelijk voor 16% van alle medische specialistische zorg voor patiënten.
ZKN maakt uit arbeidsmarktdata verkregen van pensioenfonds Zorg en Welzijn op dat er de afgelopen jaren nagenoeg evenveel medewerkers uitstromen vanuit het ziekenhuis naar de kliniek als andersom.
Kartel
Behalve dat de samenwerking van de Groningse ziekenhuizen om zelfstandige klinieken tegen te houden slecht is voor de patiënt, de verzekerde en in strijd met de afspraken van het IZA, is het ook nog eens een kartel. Als bestuurders van de zittende partijen samenspannen (en "een jaar lang therapeutische sessies" beleggen) om nieuwe aanbieders buiten de deur te houden is dat een inbreuk op de mededingingsregels. ZKN zal de ACM hierover benaderen.
Over ZKN
ZKN is de branchevereniging van zelfstandige klinieken in Nederland. Klinieken leveren zo’n 16% van de medisch specialistische zorg in Nederland. Dat zijn ruim 1,3 miljoen patiënten per jaar die naar klinieken gaan voor planbare verzekerde zorg. Doordat onze leden zich veelal focussen op één specialisme zijn zij extreem goed en efficiënt geworden in het leveren van die betreffende zorg. Daarmee dragen klinieken ook bij aan de maatschappelijke uitdagingen in de zorg van betaalbaarheid en toegankelijkheid zonder concessies te doen op kwaliteit. Zie Gupta rapport De kracht van focus.
Kwaliteit van zorg
Klinieken aangesloten bij ZKN hebben allen het ZKN-keurmerk en worden daar jaarlijks op getoetst door onafhankelijke certificeringsinstanties. Het ZKN-keurmerk is een waarborg dat de geleverde zorg veilig en van hoge kwaliteit is, met uitstekende service en nazorg. Naast de kwaliteit en professionaliteit van het medisch personeel, worden ook de behandeling, de intake, de veiligheid van de apparatuur, infectiepreventie, nazorg en klanttevredenheid getoetst. Zo blijft de kwaliteit van zorg op hoog niveau.
Integraal Zorg Akkoord (IZA)
ZKN is de trotse ondertekenaar van het Integraal Zorg Akkoord (IZA). ZKN heeft alle vertrouwen in de concrete ambities van het Integraal Zorgakkoord om kwalitatief goede zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Met focus op passende zorg kunnen we de zorgsector toekomstbestendig maken. Passende zorg betekent voor ZKN alleen dat doen wat bewezen effectief is op een zo efficiënt mogelijke manier. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen planbare, acute en hoog-risico zorg in organisatievorm, concentratiegraad en bekostiging. Werkplezier, de ontwikkeling van zorgprofessionals en het behoud van professionals voor de zorg zijn daarbij belangrijke aandachtspunten.
Vragen over dit artikel?
Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Tim Rook.