Nieuwsbericht

Praktijkvoorbeeld VIPP 5 - Module 3: het Antonius Ziekenhuis

13 november 2023

Welke factoren dragen bij aan het succesvol afronden van Module 3 van VIPP 5? In de reeks #Hoe blikken instellingen die inmiddels klaar zijn met Module 3 terug, en delen zij hun tips en adviezen.

Projectmanager Roel Kloosterman van het Antonius Ziekenhuis in Sneek vertelt: “VIPP 5 kende een lange aanloop. Voor Module 3 kwam in februari/maart van dit jaar de hotfix van Chipsoft uit waarmee we de BgZ konden gaan uitwisselen en de vastgestelde secties ervan hergebruiken. Hoewel we nog heel wat mogelijkheden tot verbetering zien, en er best wat technische uitdagingen waren, ging de uitvoering van Module 3 uiteindelijk zoals gepland. Daarbij hadden we ook het voordeel dat Epic Care Everywhere van onze uitwisselingspartner Medisch Centrum Leeuwarden een connectie had met Zorgplatform.”

Gezamenlijke audit en samenwerking in de regio
“Voor de audit hebben we een gemeenschappelijke sessie met onze uitwisselingspartners georganiseerd. Dat verliep heel soepel. Van oudsher werken we sowieso al goed samen met de omringende ziekenhuizen en categorale instellingen. Er is maandelijks overleg waarbij we ervaringen uitwisselen. Door VIPP 5 is die samenwerking nu ook uitgebreid. Niet alleen de projectmanagers hebben regelmatig contact, maar bijvoorbeeld ook de applicatiebeheerders en de communicatieadviseurs. Het is daarbij heel handig om een regiocoördinator te hebben, zoals in ons geval RSO GERRIT, die daarin ondersteunt.”

Verwachtingsmanagement en blik op de toekomst
“VIPP 5 was een langdurige en intensief proces, en verwachtingsmanagement was daarom heel belangrijk. Dat geldt ook nu het programma voor ons is afgerond. Technisch is alles gereed, maar we zijn terughoudend met verder uitrollen in de praktijk. De uitwisseling van de BgZ vraagt namelijk nog wel om doorontwikkeling rondom gebruiksvriendelijkheid voor zorgverleners. En het aantal digitale verwijzingen moet omhoog om er daadwerkelijk profijt van te hebben. Zodra we meer elektronisch gaan verwijzen, verwachten we dat we ook de BgZ veel meer zullen gaan uitwisselen en hergebruiken. En dat zorgverleners dan zullen gaan merken hoe belangrijk goede en eenduidige registratie aan de bron is. Het VIPP 5-programma heeft de ontwikkelingen een flinke impuls gegeven, en uiteindelijk zal het elkaar allemaal gaan versterken.”

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Tamara Giezeman.

Profielfoto van Tamara Giezeman
Contactpersoon