Bevindingen tweede VIPPtathon
In januari zijn opnieuw zorginstellingen en leveranciers aan de slag gegaan met gegevensuitwisseling tijdens de VIPPtathon. Dit evenement was een vervolg op de eerste VIPPtathon die in oktober 2022 plaatsvond. Deze keer deden 11 PGO-leveranciers, 5 DVA’s en 20 zorginstellingen mee. In een connectathon-achtige setting testten zij real time de uitwisseling van gegevens (Basisgegevensset Zorg en correspondentie) tussen instellingen en persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Op deze manier werden fouten in de uitwisseling direct opgespoord en genoteerd.
Meer getest en minder issues
Bij deze tweede VIPPtathon lag de nadruk op het zo goed en volledig mogelijk vastleggen van de gevonden issues. In totaal zijn 184 unieke issues genoteerd; dat is bijna evenveel als de 187 van de vorige keer. Doordat deze 184 issues beter en vollediger zijn vastgelegd dan die tijdens de eerste VIPPtathon, kon nog makkelijker en sneller naar oplossingen toegewerkt worden. Tijdens het evenement hebben 50.600 testen met PGO’s plaatsgevonden, ruim twee keer zoveel als bij de vorige VIPPtathon (dat waren er 22.400). Bovendien is 1400 keer getest met de VIPP 5 –testtool (in oktober was dat 300 keer). Er is dus meer getest met in verhouding minder issues als gevolg.
Technisch werkend
De gevonden issues waren vaak cosmetisch van aard: er waren vooral problemen met de weergave. Vanuit technisch perspectief kunnen we concluderen dat de uitwisseling van gegevens (BgZ en correspondentie) tussen instellingen en PGO’s in een testomgeving functioneert.
Oplossing issues
Deelnemers van de tweede VIPPtathon zijn momenteel bezig met het oplossen van issues. Van de 184 zijn er inmiddels 14 opgelost en 40% is in PIM bijgewerkt. Van de issues die eind februari nog niet opgelost zijn zal in maart een grondige analyse plaatsvinden.
Vragen over dit artikel?
Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Jaco Visscher.