Wijzigingen ZKN-keurmerk m.i.v. 1 januari 2023
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 24 november jl. is een aantal wijzigingen in de Toetsingscriteria en Toetsingsreglement van het ZKN-keurmerk aangenomen. Hier vindt u de nieuwe versie van het ZKN-keurmerk 2023 die voor de audits vanaf januari 2023 van kracht is.
Op advies van het College van Deskundigen en vanwege de voorgenomen hervorming van de gehele auditsystematiek is het aantal wijzigingen in de toetsingscriteria en het -reglement beperkt gehouden. De wijzigingen gaan in per 1 januari 2023. U vindt een opsomming van de wijzigingen hieronder.
Wijzigingen voor de toetsingscriteria:
- Er is een logischere indeling toegepast van de toetsingscriteria, zonder de inhoud van de criteria aan te passen.
- Het aantal criteria is van 30 naar 21 teruggebracht en leesbaarheid is hiermee verhoogd.
- Bestuurlijke verantwoordelijkheid is beschreven op één plek in norm 2
- In norm 14 is nieuw toegevoegd dat de kliniek een beoordelingskader heeft met betrekking tot incidenten waarvoor een wettelijke meldingsplicht geldt aan de IGJ.
- Ten behoeve van norm 16 monitoring van processen, uitkomsten en tevredenheid. Het uitvragen van de PROMs door een diagnostisch centrum. Het diagnostisch centrum doet slechts een deel van het behandeltraject en het uitvragen van PROMs op dit deel heeft geen toegevoegde waarde. Het uitvragen van de PROMs lig bij de (hoofd)behandelaar. Die bepaalt welke behandeling wordt ingezet. Dat wordt niet bepaald door het diagnostisch centrum. Bij norm 16d zal worden toegevoegd: ‘uitzondering geldt voor klinieken die een diagnostisch centrum zijn’.
Wijzigingen voor het reglement:
​Wijziging procedure omtrent aanvragen dispensatie, de auditor neemt besluit dispensatieverzoek i.p.v. ZKN.
Aanvraagprocedure dispensatie:
• De kliniek moet uiterlijk 3 maanden voor het verlopen van het keurmerk een onderbouwd dispensatieverzoek in bij de eigen auditor.
• De auditor neemt het verzoek in behandeling.
• Is er sprake is van een nieuwe auditor dan neemt deze contact op met de auditor die de laatste twee opvolgingsaudits gedaan heeft.
• De auditor neemt binnen 6 weken na ontvangst van het dispensatieverzoek een besluit op basis van de criteria en auditresultaten van de afgelopen jaren.
• De auditor onderbouwt zijn/haar besluit en legt het, ter instemming voor, aan een collega-auditor binnen de CI.
• De auditor stuurt, na instemming, een schriftelijke bevestiging aan de kliniek en het College van Deskundigen.
• Vervolgens is het aan de auditor om te bepalen welke locaties wanneer geaudit worden.
Voor een overzicht van alle wijzigingen verwijzen wij u naar pagina 10 van het document. ZKN heeft de auditoren van KIWA en LRQA geïnformeerd over de wijzigingen.
Vragen over dit artikel?
Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Martine de Jong.