Nieuwsbericht

Best practice: Artsen langs de meetlat

In deze best practice deelt Xpert Clinics Hand- en polszorg haar innovatie: het benchmarken van artsen op basis van medische uitkomsten.

1 januari 2022

Xpert Clinics Hand- en polszorg | Artsen langs de meetlat - Best practice

Welke best practice wilt u delen?
De best practice kunnen we samenvatten als ”benchmarken van artsen op basis van medische uitkomsten”. In Pulse, het eigen ontwikkelde meetsysteem, worden uitkomsten geregistreerd van zowel vragenlijsten van patiënten (PROM’s) als meetwaarden ingevuld door therapeuten (TROM’s). Aan de hand van de nulmeting voor de interventie en de vervolgmetingen tijdens het behandeltraject meten we hoe de klachten van de hand/pols voor de patiënt verbeteren en de handfunctie terugkeert. Het verloop van hiervan tonen we binnen Pulse per type ingreep, per arts. Zo kunnen we de resultaten van de verschillende artsen vergelijken. Voorwaarde is natuurlijk wel dat een arts voldoende data heeft om een representatieve uitkomst te genereren.

Wat was de aanleiding?
Medisch specialisten hebben vaak een eigen werkwijze ontwikkeld, door hun opleiding en ervaring. Het kunnen kleine verschillen zijn, zoals de locatie en lengte van de incisie. Maar ook grote verschillen, zoals het gebruik van een totaal andere operatietechniek voor dezelfde aandoening. Denk aan de Weilby sling-techniek (peestransplantaat ter behandeling van duimbasisartrose zonder boorgat) versus de Burton-techniek (met boorgat). Iedere specialist is ervan overtuigd dat hij optimale zorg levert voor de patiënt maar kon dat niet met cijfers onderbouwen. Door de meetresultaten per arts te vergelijken geven wij specialisten inzicht in de resultaten. Door de resultaten onderling te vergelijken kunnen specialisten veel van elkaar leren.

Wat behelst de verbetering?
Op basis van de deze vergelijking tussen artsen ontstaan er constructieve discussies over de medische protocollen en worden de operatietechnieken vergeleken. De medisch specialisten krijgen een goed inzicht in de daadwerkelijke uitkomsten, waarbij niet alleen de patiënt gerapporteerde uitkomsten maar ook objectieve metingen van bijvoorbeeld de knijpkrachtverbetering na de ingreep worden meegenomen in de evaluatie. Zo kunnen naar aanleiding van de meetgegevens de protocollen, evidence based aangepast worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: In de behandeling van duimbasisartrose gebruikten we een peestransplantaattechniek, maar ook in sommige gevallen een artrodesetechniek (vastzetten van het gewricht). Uit onderzoek bleek dat bij het vastzetten van het gewricht meer complicaties optraden met daardoor een lagere patiënttevredenheid. Op basis van deze analyse zijn we gestopt met het vastzetten van het gewricht en gebruiken we nu alleen nog peestransplantatietechnieken.). Een ander voorbeeld is de verkorting van de gipsimmobilisatie na een Weilby procedure. Uit onderzoek bleek dat deze veilig is en leidt tot even goede behandeluitkomsten dan de (oncomfortabelere) langere immobilisatie Op deze manier blijven we de zorg optimaliseren. Naast chirurgische technieken analyseren we ook nabehandelingsprotocollen in samenwerking met handtherapeuten.

Wat zijn de referenties geweest?
De medisch specialisten houden zich aan de geldende (inter)nationale richtlijnen voor de behandeling van hand- en polsaandoeningen. Echter, binnen deze richtlijnen is er veel variatie mogelijk, zowel in de keuze van een type behandeling bij een specifieke patiënt als de wijze waarop de procedure wordt uitgevoerd. Juist het feit dat deze variatie tussen artsen bestaat, maakt het mogelijk om uit te zoeken welke strategieën en keuzes het beste werken.

Hoe sluit deze best practice aan op uw visie?
Wij beloven onze patiënten het beste resultaat, de beste dokter, minder tijdsbeslag, meer begeleiding en meer aandacht. Door de resultaten inzichtelijk te maken kunnen onze artsen verbeteren en nog betere zorg leveren.

Wie profiteert van deze best practice?
Allereerst natuurlijk de patiënt, hij krijgt zorg van bewezen effectiviteit, niet alleen op basis van wetenschappelijke literatuur maar op basis van onze eigen uitkomsten. Daarnaast biedt de benchmark de arts de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen in zijn vak. Continu verbeteren op basis van je eigen resultaten en ook kunnen monitoren of aanpassingen het gewenste resultaat hebben, is uniek in de medische wereld.

Wie hebben er meegewerkt aan deze best practice?
Het team medisch specialisten heeft zelf bepaald per ingreep op welke parameters ze vergeleken willen worden. Daarna is er door onze data scientist gekeken of deze parameters significante data opleveren ter verbetering van de zorg. Vervolgens is functionaliteit van het online platform Pulse uitgebreid om de data presentabel te maken voor de artsen. Patiënten en therapeuten werken mee door het invullen van de vragenlijsten.

Welke drempels kwam u onderweg tegen en hoe heeft u deze overwonnen?
Voor medisch specialisten is het nieuw om op deze manier zichzelf te vergelijken met collega’s. Dit vraagt van de specialist dat hij zich open en kwetsbaar opstelt. Natuurlijk hoopt iedereen erop het beste jongetje/meisje van de klas te zijn, maar dat gaat niet. Het vraagt incasseringsvermogen van de arts en de wil om zich te verbeteren en ontwikkelen. Tevens moeten de data betrouwbaar zijn. Er moeten dus voldoende gegevens zijn per arts en de gegevens moeten volledig zijn.

Wat levert de best practice op?
Betere zorg voor de patiënt op basis van bewezen technieken. Bij het aantrekken van nieuwe artsen levert het mensen met de juiste mindset op. Mensen met de drive zich te willen verbeteren en die openstaan voor constructieve kritiek.

Hoe worden de resultaten gemeten en vergeleken met de situatie vóór invoering?
Door het vergelijken van de data zijn er al enkele protocollen aangepast.  Geleidelijk worden de resultaten van alle artsen beter. Door continue vergelijkingen te doen tussen artsen en/of verschillende behandeltechnieken of behandelprotocollen kunnen we op basis van eigen verzamelde evidentie kiezen voor die technieken die leiden tot betere uitkomsten. De uitkomst van een verbetertraject (de gemaakte keuze) is hiermee de start van een nieuw traject waarin deze keuze wordt vergeleken met een mogelijk nog betere optie.

Wat heeft u geleerd van de best practice en de weg er naar toe?
Stapsgewijs implementeren,  early adopters eerst. Transparante communicatie met artsen over wat we met de data doen, wie waar inzage in heeft en op welke wijze de uitkomsten meegewogen worden in de beoordeling. Ook is het belangrijk artsen mee te nemen in de keuze van de parameters, welke (case mix) correcties meegenomen moeten worden en welke N voldoende is om conclusies te verbinden aan de uitkomsten.

Waar bent u het meest trots op?
Dat we terugkoppeling kunnen geven waar artsen daadwerkelijk iets aan hebben en dat we verbetering zien in de uitkomsten.

 

Over Xpert Clinic
Xpert Clinic is opgericht in oktober 2008 door Drs. Reinier Feitz en dr. Thybout Moojen. Een super specialistisch centrum voor hand- en polschirurgie, voor zowel relatief eenvoudige primaire behandelingen als ingewikkelde hersteloperaties. Het hele proces draait om een snelle terugkeer van de patiënt naar zijn dagelijkse bezigheden. Dit bereikt de kliniek door de inzet van super gespecialiseerde artsen, handtherapeuten en directe diagnostiek. Zo hebben patiënten meerdere afspraken op één moment op één locatie. Hieruit volgt een persoonlijk behandelplan. We brengen de effectiviteit van onze behandelingen voortdurend in kaart. Ook kijken we of het herstel na de behandeling volgens plan verloopt, zodat we elk behandelplan aan kunnen passen voor optimaal herstel. Xpert Clinic heeft 20 vestigingen en heeft een groeiambitie voor 2019.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon