Nieuwsbericht

Best practice: Samen verzorgen we wonden beter

In deze best practice deelt Centrum Oosterwal haar innovatie: transmurale wondzorg.

1 januari 2022

Centrum OosterwalSamen verzorgen we wonden beter - Best practice

Welke best practice wilt u delen? En wat was de aanleiding?
We hebben transmurale wondzorg georganiseerd. De aanleiding was het ontbreken van een centrale regiefunctie voor patiënten met chronische en complexe wonden. Dit resulteerde in veelal ondoelmatige zorg en leidde tot onnodig hoge kosten. Diagnostiek van chronische wonden is een belangrijk onderdeel om de oorzaak van de slechte genezing aan te pakken. Het vervolgens behandelen van de oorzaak leidt tot snellere wondgenezing en verlaagt daardoor de kosten.

Wat behelst de verbetering?
Het optimaal organiseren van de wondzorg binnen een keten levert betere en doelmatiger zorg op. Het diagnostisch proces vindt plaats in ons centrum, waar een multidisciplinair team tijdens een “one-stop”-bezoek de diagnose in de meeste gevallen direct kan stellen. Bij chronische wonden aan de benen kan direct de enkel-arm index worden bepaald en bij afwijkingen wordt de patiënt doorgestuurd naar de vaatchirurg. Het duplex-onderzoek naar veneuze afwijkingen vindt dezelfde dag plaats en indien een behandeling nodig is dan kan die op korte termijn worden uitgevoerd in ons centrum. Bij diep veneuze problemen wordt de patiënt zo nodig doorverwezen naar een van de vier gespecialiseerde centra in Nederland. De chronische wonden waarvoor alleen “standaard wondzorg” nodig is, verwijzen we door naar de thuiszorg. Om de kwaliteit daarvoor te borgen, hebben we contact gezocht met een thuiszorgorganisatie binnen de regio, om samen de kwaliteit van medewerkers te inventariseren en waar nodig te verbeteren door bijscholing. De behandeling hebben we in een zorgprotocol vastgelegd. Deze thuiszorgorganisatie is daarmee onze “preferred supplier wondzorg”. Met een digitaal platform gaan we het zorgproces monitoren. Met een applicatie kan de wondprofessional op tablet of telefoon met beeld en tekst rapporteren aan de regiebehandelaar in ons centrum, ons “real time” informeren en onze expertise inschakelen. Daarbij kan de wondprofessional in een beveiligde omgeving het specifieke wonddossier raadplegen.

Wat zijn de referenties op basis waarvan u tot toepassing in uw kliniek bent overgegaan?
Een recent gepubliceerd overzichtsartikel (Chronic leg ulcer: does a patient always get a correct diagnosis and adequate treatment? Michael Mooij and Lauren Huisman Phlebology 2016, Vol.31 (IS) 68-73) over de diagnostiek en behandeling van patiënten met beenwonden toont aan dat primaire verwijzing naar een centrum met expertise op het gebied van chronische en complexe wonden een verbetering van kwaliteit van leven kan geven, maar ook kostenbesparend zal werken. Dergelijke initiatieven beginnen nu ook elders in het land te ontstaan. De recent gepubliceerde Kwaliteitsstandaard organisatie van wondzorg in Nederland, beveelt een regionaal georganiseerd Expertteam aan waar artsen, uit de eerste en tweede lijn, en verpleegkundigen aan deelnemen en de zorg voor patiënten met chronische wonden coördineren.

Hoe sluit deze best practice aan op uw visie?
De toegepaste werkwijze leidt tot een betere kwaliteit van leven van patiënten met chronische en complexe wonden. Dit past in onze visie van hoge kwaliteit van zorg waar het patiënten belang voorop staat. De patiënt profiteert door een snellere genezing van zijn wonden, de wondprofessional voelt zich gesteund door experts die geraadpleegd kunnen worden op afstand en de ziektekostenverzekeraars besparen kosten, omdat patiënten niet langdurig zonder correcte diagnose door de thuiszorg worden behandeld.

Wie profiteert van deze best practice? En hoe?
De thuiszorgorganisatie is zeer enthousiast en ziet hierin natuurlijk een mogelijkheid om in een concurrerende markt een belangrijke positie in te nemen.

Wat levert de best practice op?
Uitvoering van deze transmurale wondzorg zal op termijn kostenbesparend werken. De kwaliteit van de wondzorg wordt geborgd door het Expertteam.

Hoe worden de resultaten gemeten en vergeleken met de situatie vóór invoering?
Het is nog te vroeg om resultaten te melden. De financiering van deze werkwijze zal door de zorgverzekeraars moeten worden gefaciliteerd door een nieuwe financieringsmethodiek en uitkomstparameters zullen dan onderdeel zijn van de ketenzorg. Een uitkomstmaat zou bijvoorbeeld kunnen zijn: de duur tot genezing van de wond.

Wat heeft u geleerd van de best practice en de weg er naar toe?
Het is inspirerend om met verschillende partijen een kwaliteitsslag te maken. Wij streven er naar om in samenwerking met anderen de beste zorg voor patiënten te leveren. Het resultaat van dit project geeft een ieder een zeer bevredigend gevoel. Ook blijkt dat communicatie een essentieel onderdeel is van goede zorg.

Waar bent u het meest trots op?
Wij zijn trots op deze innovatie van zorg die naar ons idee landelijke uitrol behoeft.  

 

Over Centrum Oosterwal
Centrum Oosterwal is een door de overheid erkende instelling voor medisch specialistische zorg in organisatorisch verband. Er vinden behandelingen en diagnostiek plaats van afwijkingen en aandoeningen aan de huid, aderen en lymfevaten. Het centrum is opgericht in 1989 en is één van de eerste zelfstandige klinieken in Nederland. Centrum Oosterwal heeft locaties in Alkmaar, Heerhugowaard en Heemstede. Het motto is: “Behandel mensen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.” Het team van ruim honderd medewerkers bestaat uit ervaren dermatologen, flebologen, (vaat)chirurgen, plastisch chirurgen, huidtherapeuten, bandagisten, pedicures en verpleegkundigen.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Lian van Mourik.

Profielfoto van Lian van Mourik
Lian van Mourik
Contactpersoon