Nieuwsbericht

Ook in 2023 weer meer patiënten klinieken

18 juli 2024

Uit de monitor Toegankelijkheid van zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), blijkt dat het aantal patiënten in klinieken in 2023 weer iets is gegroeid ten opzichte van eerdere jaren. In de ziekenhuizen bleef het aantal patiënten ongeveer gelijk. De werkvoorraad (nog te leveren zorg) stijgt licht of blijft ongeveer gelijk bij de meeste specialismen.

In 2022 bezochten 1,2 miljoen patiënten een kliniek voor verzekerde zorg. Op basis van de NZa-cijfers verwacht ZKN in 2023 een groei van circa 10% ten opzichte 2022.

De focus van klinieken loont: elk jaar weten meer patiënten hun weg naar klinieken te vinden. Gezien hun tevredenheid over de kwaliteit en service (gemiddeld een 9; zie De Kracht van Focus, Gupta Strategists) verwacht ZKN dat deze groei ook de komende jaren zal doorzetten.

Toegankelijkheid zorg kan beter

De werkvoorraad (zie slides 15 en 16 van de monitor) stijgt licht of blijft ongeveer gelijk als je kijkt naar de verschillende regio’s en specialismen. Wat dat betreft zou de toegankelijkheid dus nog beter kunnen. Op dit moment ziet ZKN dat er in klinieken nog ruimte is om meer patiënten te behandelen, om de wachttijden verder terug te dringen. ZKN blijft hierover in gesprek met zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en de NZa.

Vragen over dit artikel?

Stel uw vraag of opmerking in de reacties hieronder. Of neem contact op met de auteur, Saskia Deerenberg.

Profielfoto van Saskia Deerenberg
Contactpersoon