Praktijkvoorbeeld

Rugpoli: individueel behandelplan voorkomt onnodige zorg


Kliniek: Rugpoli
Doelgroep: (oudere) patiënten met nek- en rugklachten, hoofdpijn en gewrichtsklachten
Passende zorg: zorg die werkt, effectief en doelmatig, samen met de patiënt 
 

 

 

 

 

Wat doet Rugpoli op het gebied van passende zorg? 

Rugpoli heeft een zorgpad waarbij er getriageerd wordt welke zorg passend is voor de patiënt. Door dit direct aan het begin te doen is Rugpoli in staat zeer goed de patiënt in te delen bij de juiste behandelaar en ook om goede diagnoses te stellen. Medisch specialisten worden pas aangehaakt voor behandeling indien echt medisch-specialistische zorg nodig is. Dit leidt tot effectieve diagnostiek: de helft van de patiënten met een verwijzing naar een medisch specialist (tweedelijn) wordt uiteindelijk door Rugpoli geholpen buiten de tweedelijn. Dit is mogelijk door de inzet van musculoskeletale artsen. Bij Rugpoli wordt samen met de patiënt een individueel behandelplan opgesteld samen met de juiste dokter.

Waarom is dit passende zorg? 

Onnodige zorg wordt voorkomen (= gepast gebruik) en er wordt samen met de patiënt besloten over het behandeltraject (samen beslissen).  

Wat levert het concreet op?  

  • Een passend behandelplan, toegesneden op de individuele patiënt 
  • Effectiever zorg en geen onnodige zorg (de helft van de patiënten gaat niet door naar een medisch specialist) 
  • Minder multidisciplinaire overlegtijd 
  • Minder OK indicaties (50% minder)
  • Betere doorverwijzing waardoor medisch specialisten (bijvoorbeeld neurochirurgen) beter ingezet worden 
  • Minder wisseling tussen zorgverleners: prettiger voor de patiënt en tijdefficiënt 

Verder belangrijk om te weten 

Alleen als er sprake is van samenwerking binnen de keten, kunnen we zorgen voor een goede, integrale en multidisciplinaire aanpak van de zorgvraag van de patiënt. Om dit proces verder te standaardiseren zijn er netwerken opgezet waarbij de hele zorgketen is aangesloten. Hierbij is er een samenwerking op basis van kwaliteit van inhoud van zorg met eerstelijnszorg (McKenzie-praktijken). Rugpoli levert een grote bijdrage aan kennisdeling door nascholing van McKenzie-therapeuten én de organisatie van patiëntoverleggen met de MSK-consulenten. Zodra mogelijk worden patiënten naar één van deze praktijken doorverwezen met een gericht behandelplan. Daarbij heeft Rugpoli samenwerking met neurochirurgen waardoor patiënten indien een operatie noodzakelijk is snel en goed op de juiste plek terecht kunnen.