Praktijkvoorbeeld

Individueel behandelplan voorkomt onnodige zorg

Rugpoli zorgt door toevoeging van de MSK arts aan de bestaande specialismen voor een goede diagnose en passende behandeling van de patiënt. Daardoor kan samen met de patiënt een individueel behandelplan worden opgesteld en wordt onnodige zorg voorkomen.

Waarom is deze werkwijze een passende zorgpraktijk?
Bij Rugpoli is de musculoskeletale (MSK) geneeskunde de basis, van hieruit wordt de patiënt beoordeeld en eventueel worden overige specialismen ingezet bij de behandeling en diagnostiek van klachten aan het bewegingsapparaat. MSK-geneeskunde leidt tot effectieve en efficiënte diagnostiek en beleid (triage) met de juiste zorg op de juiste plek. Door de inzet van MSK artsen in het zorgpad kan 50% van de patiënten met een 2e lijns verwijzing buiten de 2e lijn tot volle tevredenheid worden behandeld.

Er wordt op basis van een multidisciplinair zorgpad samen met de patiënt een individueel diagnosebehandelplan opgesteld. Dit wil zeggen dat, afhankelijk van de klachten, er direct onderzocht en behandeld kan worden of dat de klachten door een van de medisch specialisten gediagnosticeerd of behandeld moeten worden. Deze intensieve screening vooraf zorgt ervoor dat de patiënt precies het juiste behandeltraject in gaat en geen onnodige zorg ontvangt.

Alleen door samenwerking in de keten kan een goede integrale en multidisciplinaire aanpak van de zorgvraag van de patiënt gewaarborgd worden. Om dit proces verder te standaardiseren zijn er MDT-netwerken opgezet. Hierbij is er een samenwerking op basis van kwaliteit van inhoud van zorg met 1e lijns McKenzie praktijken. Die praktijken volgen nascholingen en er zijn patiënt overleggen met de MSK-consulenten van Rugpoli. Zodra mogelijk worden patiënten naar één van deze praktijken doorverwezen met een gericht behandelplan. 

Wat zijn de doelstellingen?
-    Het geven van een passend individueel toegesneden doelmatige behandeling aan patiënten met rug- en nekklachten, hoofdpijn en gewrichtsklachten door eerst een goede diagnose te stellen vanuit een multidisciplinaire aanpak.
-    Voorkomen van niet zinnige invasieve behandelingen en over diagnostiek van patiënten

Voor welke doelgroepen is deze werkwijze van belang?
Nek en rugklachten komen vaker voor bij ouderen en bij mensen met een lagere opleiding.

Wat is de impact op inzet van personeel?
Door toevoeging van de MSK arts zijn er minder multidisciplinaire overleggen nodig. Ook zorgt de MSK arts voor betere doorverwijzing waardoor medisch specialisten zoals neurochirurgen beter ingezet worden op hun kwaliteiten en effectievere zorg geven aan patiënten. Door een goede diagnosestelling en effectieve behandeling zal de patiënt minder vaak wisselen tussen zorgverlener wat veel tijd scheelt voor de zorgverleners maar ook prettiger is voor de patiënt. 

Binnen Rugpoli wordt gewerkt met een triage methode die de waarschijnlijkheid kan voorspellen of klachten verbeteren met conservatieve behandeling of dat operatie noodzakelijk is. Door inzet van Rugpoli zorg wordt meer dan 50% van de patiënten met een 2e lijns verwijzing buiten de 2e lijn tot volle tevredenheid behandeld. Daarbij blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat inzet van Rugpoli zorg het aantal operaties met minimaal 50% duurzaam verminderd. 

Wat is de impact op de zorg?
De Rugpoli werkt samen met het Medisch Spectrum Twente. De neurochirurgen hebben de wens uitgesproken bij voorkeur patiënten pas te opereren nadat ze door Rugpoli behandeld zijn. Dit omdat zij in hun dagelijkse poli praktijk ervaren dat de verwijzingen van Rugpoli juist zijn en dat patiënten goed gediagnosticeerd zijn. Dit leidt tot minder kosten, minder wachten en meer tevreden patiënten. Hiermee wordt een stap gemaakt naar een betere en goedkopere oplossing voor de grote aantallen wervelkolom patiënten die er in de aankomende jaren op ons af gaan komen.

Uit dossier en wachtlijstonderzoek bleek dat 50 tot 80% van de voor chirurgie geïndiceerde patiënten na de combinatietherapie geen operatie nodig had. Samen met het EMGO Instituut van het VU/VU Medisch Centrum en acht chirurgische klinieken en ziekenhuizen heeft de rugpoli ; de “PLUS studie” (Preventing LUmbar disc Surgery) opgestart vanuit een “ZonMw” subsidie. De inclusie is beëindigd omdat het lastig is patiënten hiervoor te rekruteren. Rugpoli wil deze studie samen met VU graag voortzetten.