Praktijkvoorbeeld

Minder pijn en minder pijnstillers door app

Met de ontwikkeling van de pijncoachapp biedt orthopedische kliniek ViaSana haar patiënten een effectief hulpmiddel om het gebruik van pijnstillers terug te dringen: actieve gebruikers van de app ervaren minder pijn en gebruiken maar liefst 44% minder opiaten.

Waarom is deze werkwijze een passende zorgpraktijk?

Na een knie- of heupoperatie volgt een pijnlijke herstelperiode. Door de begeleiding via de pijncoachapp wordt deze pijn beter beheersbaar zodat men minder of minder zware pijnstillers inneemt. Het werkt als volgt: via de pijncoachapp ontvangt de patiënt dagelijks een pushbericht met vragen over de pijn. Vervolgens geeft de patiënt de mate van pijn aan. Patiënten kunnen elke dag kiezen uit 4 pijnniveaus. Aan de hand van de mate van pijn geeft de pijncoachapp advies over medicatiegebruik, fysiotherapie, koelen en hoog leggen van het geopereerde been.

Wat zijn de doelstellingen?

  • Gebruik van opiaten terugdringen
  • Goede pijnmanagement voor patiënten
  • Voorkomen van verslaving aan opiaten

Voor welke doelgroepen is deze werkwijze van belang?

Mensen die een knie- of heupoperatie moeten ondergaan.

Wat is de impact op de zorg?

Goede pijnmanagement is belangrijk voor herstel na een operatie. Vaak wordt er voor pijnbestrijding zware pijnstillers voorgeschreven. Het hoge gebruik van deze zware pijnstillers zoals oxycodon is zorgelijk, omdat ze zeer verslavend zijn. Met de pijncoachapp heeft de patient een effectief hulpmiddel om het gebruik van pijnstillers terug te dringen.

Na onderzoek met de app is gebleken dat patiënten die actief gebruik maken van de app, minder pijn hebben en minder pijnstillers innemen. Actieve gebruikers van de app gebruikten 44% minder opiaten. Daarbij nam hun pijn tijdens het belasten van de knie vier keer sneller af en nachtpijn zelfs nam zelfs zes keer sneller af.

Veel patiënten hebben dus baat bij pijnbestrijding via een app, zo worden onnodige gezondheidskosten en eventuele extra zorg voorkomen.