Ervaringen uit de praktijk

Arie Eliëns (52)

Versleten kraakbeen knieën

Ik had al jaren last van mijn knieën. Waarschijnlijk ooit ontstaan door het voetballen. In 1993 viel ik van een zeven meter hoog balkon. Die klap gaf mijn knieën een enorme optater, waar ik O-benen aan overhield. Het kraakbeen was erg versleten.

De pijn was bijna ondraaglijk. ‘Je bent te jong voor nieuwe knieën’, kreeg ik in het ziekenhuis steeds te horen. Moest ik weer naar de fysiotherapeut. Kreeg ik het zoveelste recept voor heel veel pillen per dag. Vorig jaar was ik het zó beu, ik kon bijna niet meer lopen. Ik ging naar een specialist voor een MRI-scan. Hij gaf direct aan dat ik eerder had moeten komen, ik had namelijk een stuk van mijn onderbeen afgelopen. Van een kennis hoorde ik goede verhalen over ViaSana. Daar maakte ik een afspraak voor een second opinion. ‘Wat een drama, je hebt nieuwe knieën nodig’, bevestigde de arts. En wat denk je? Daar loop ik nu al mee rond, zonder pijn. Ik ben zo dankbaar.

Had ik maar eerder de keuze voor een goede zorginstelling gemaakt. Wat een verademing, die efficiënte aanpak! Elders ben ik tien jaar aan het lijntje gehouden. Bij ViaSana was ik – intake, onderzoeken en operaties opgeteld – binnen een week klaar. En dat voor twee knieprotheses. De kosten vielen mee, er wordt meer vergoed dan ik dacht. Net als in het ziekenhuis was ik alleen mijn eigen risico kwijt.

Ik ben lyrisch over deze kliniek. Ze zijn snel, het is er hygiënisch en ze behandelen me als mens, niet als nummer. Ze werken opvallend punctueel. Een afspraak kan een paar minuten uitlopen, maar je wordt nagenoeg altijd op tijd geholpen. In een ziekenhuis loopt de afspraak voor je veel vaker uit. De app van ViaSana is ook vernuft: die bereidt je voor op operaties en begeleidt je tot twee jaar daarna. Je vindt er filmpjes, revalidatieoefeningen, checklists. Erg handig!

Arie Eliëns (52) - Versleten kraakbeen knieën