Ervaringen uit de praktijk

Esther Baar, moeder van Bo Baar (5)

Loopoor

“Loopoor klinkt misschien niet meteen ernstig. Maar voor Bo was het een lijdensweg. Vier jaar geleden begon de pijn. Om een lang verhaal kort te maken: het trommelvlies van Bo heeft de bijzondere eigenschap zich na een ontsteking niet te sluiten. Na een reeks ontstekingen had ze uiteindelijk nog maar een derde van haar trommelvlies over. Zo ging een groot deel van haar gehoor verloren. Bo praatte daardoor harder en het volume van de TV moest voor haar omhoog. Ze hoorde ook bepaalde medeklinkers niet. Dat was een reden voor ons om haar op school een jaar extra te laten kleuteren.

Drie keer is geprobeerd om een soort vloeipapier om haar trommelvlies te leggen, in de hoop dat het vlies zou aangroeien. Uiteindelijk is hier besloten dat ze een heel nieuw trommelvlies moest hebben. Dat moet met materiaal uit haar eigen lichaam. Dat materiaal wordt uit de peesschede net boven het oor gehaald.

Zo’n operatie is natuurlijk niet leuk voor een kind van vijf. Daarom is het zo goed dat ze hier duidelijk uitlegden wat er ging gebeuren. Ik was er als moeder wel bij natuurlijk, maar de arts richtte zich vooral tot Bo, en legde haar alles zo goed mogelijk uit. Geen moment had ik het gevoel dat er over het hoofd van Bo heen werd gepraat. Vooral voor zo’n kind is de persoonlijke benadering die ze hier hebben heel belangrijk.”

Bo is patiënt bij Van Linschoten Specialisten

Esther Baar, moeder van Bo Baar (5) - Loopoor