Ervaringen uit de praktijk

Elba Calmero (65)

Gynaecologische problemen

Ik had gynaecologische problemen, gerelateerd aan de menopauze. Bij een ziekenhuis kom je vaak bij een coassistent terecht, en meestal bij een man. Ik ben een vrouw van een andere cultuur en wat ouder – ik praat niet zo gemakkelijk over wat ik ‘van onderen’ heb. Zeker bij een mannelijke arts vertel ik dan toch niet alles.

Mijn huisarts was best boos dat ik zo lang door was blijven lopen met mijn klachten. Hij verwees me door naar de Vrouwenkliniek, waar ik met vrees binnenstapte. Deze vrees was echter ongegrond. Iedereen stelde mij meteen op mijn gemak. Er werken alleen vrouwen, die precies weten waar ze het over hebben. Dan voel je je ook losser, vrijer om te praten.

De kliniek is kleinschalig, en dat merk je doordat ze zoveel aandacht aan je besteden. Ze nemen uitgebreid de tijd voor je. Voor behandelingen krijg je steeds dezelfde arts, je hoeft dus niet telkens te wennen aan een nieuwe arts. De kliniek beschikt over alle moderne apparatuur. Ik hoefde ook geen aparte afspraak te maken voor een echo, dat kon meteen.

Tijdens de onderzoeken en de echo kon ik meekijken. De arts vertelde meteen wat er allemaal goed uitzag en wat normaal was voor mijn leeftijd. Geen rush rush rush, maar vriendelijke, uitgebreide uitleg in begrijpelijke taal. Dat is geweldig – helemaal voor buitenlandse vrouwen zoals ik. De kliniek is een aanwinst voor Zuidoost waar je zoveel verschillende culturen vindt. Misschien klinkt het vreemd, maar veel vrouwen van andere culturen weten niet goed hoe hun baarmoeder en eierstokken werken, ook al hebben ze al kinderen en/of kleinkinderen. Bij deze kliniek gaat er na al die uitleg een wereld voor ze open. Ze worden geholpen door vriendelijke, vrouwelijke en geduldige artsen en er zijn geen wachtlijsten of lange wachttijden tussen behandelingen. Ik stuur ze er allemaal naar toe!

Elba Calmero (65) - Gynaecologische problemen