Ervaringen uit de praktijk

Patrick Stam (19)

Gescheurde kruisband

“Ik was die wedstrijd bijna voorbij de verdediger. Maar net toen ik mijn been neerzette, kreeg ik een harde schouderduw. Ik dacht eerst nog dat er niks aan de hand was. Nadat ik in korte tijd twee keer door mijn knie was gezakt, wist ik dat het goed mis was. In het streekziekenhuis zei de arts meteen dat zeer waarschijnlijk de kruisband van mijn rechterknie was gescheurd. Het zou wel even duren voor er een MRI van mijn knie gemaakt kon worden, en voor er geopereerd kon worden zou ik zo één à twee maanden verder zijn geweest.

Gelukkig kende de fysiotherapeut van mijn voetbalclub deze kliniek, en wist hij dat ze hier de ligamys-operatietechniek toepassen. Volgens die methode worden de twee delen van de kruisband aan elkaar gehecht en met een plug bij elkaar gehouden. Het voordeel is dat het herstel dan veel vlugger gaat. Bovendien is het dan niet nodig om een stuk weefsel uit je hamstring te halen om de kruisband mee te reconstrueren. De voorwaarde was wel dat ik binnen drie weken werd geopereerd, omdat de twee delen van de kruisband dan nog goed aan elkaar verbonden kunnen worden.

Ik ben nog steeds onder de indruk van hoe snel ze hier handelen. Een week nadat ik me meldde werd ik geopereerd. Nu kom ik nog regelmatig om te revalideren. Eigenlijk zou ik al in december weer kunnen voetballen, dus nog geen negen maanden na het oplopen van mijn blessure. Mede dankzij de uitstekende fysio hier ben ik fysiek sterker dan ooit. Om het zekere voor het onzekere te nemen, begin ik pas na de winterstop.”

Patiënt bij Annatommie MC

 

Patrick Stam (19) - Gescheurde kruisband