Ervaringen uit de praktijk

Ursula van Eijk (47)

Complicatie bij borstprothese

“Ik was nog onder behandeling bij een ander ziekenhuis toen het mis ging met mijn borstprothese. De onvermijdelijke conclusie was dat het siliconen-implantaat er weer uit moest. Na de operatie bleef er een wond achter. De chirurg zei dat die snel weer dicht zou gaan. Maar omdat de kwaliteit van de huid door de bestraling heel slecht was geworden, gebeurde dit niet. Wat volgde waren maanden waarin ik de wond moest spoelen. Ondertussen kon je door de wond mijn borstbeen zien. Ik zou opnieuw geopereerd moeten worden. Maar mijn chirurg had het erg druk. Ruim vier maanden na het verwijderen van het implantaat zou hij pas weer tijd hebben.

Hier ondervond ik dat je ook heel anders behandeld kan worden. Ze begrijpen hier wat voor een impact een borstamputatie heeft. Ik weet zeker dat daarbij meespeelt dat in deze zelfstandige kliniek vooral vrouwen werken. Ik werd emotioneel toen een plastisch chirurg zei: ‘We gaan je weer mooie borsten geven.’ Eindelijk had ik het gevoel gehoord te worden. Wat me verder erg aansprak was dat alles hier zo snel en soepel ging. Toen ik me in april meldde, kon ik vrijwel meteen komen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat de chirurg woord heeft gehouden. Het grootste probleem was dat de huid van mijn borsten door de bestraling was aangetast. Daardoor was het risico groot dat het opnieuw mis zou gaan met een implantaat. Daarom is bij de eerste operatie gebruik gemaakt van de rugspiermethode. Het komt erop neer dat ze een gezonde en goed doorbloede spier op de rug deels losmaken en naar voren verplaatsen om de prothese te bedekken. Ik kan inmiddels zeggen dat de belofte van de chirurg is waargemaakt. Ik voel me weer helemaal vrouw.”

Patiënt bij Alexander Monro Ziekenhuis

Ursula van Eijk (47) - Complicatie bij borstprothese